El llenguatge de les neurones15 i 16 de setembre de 2023, Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques organitzen la primera Nat Conference, titulada El llenguatge de les neurones.

L’objectiu de la conferència és explorar des d’un punt de vista nou el tema de la «representació neural». La idea de representació és un concepte bàsic en l’àmbit de la neurociència. Les representacions són fonamentals per a estudiar les funcions del cervell, com ara identificar marcadors ambientals associats a una activitat neuronal específica. Sigui com sigui, malgrat la rellevància cabdal d’aquest concepte, encara no disposem d’una idea clara, universal i àmpliament acceptada sobre què significa que un sistema nerviós representi alguna cosa, sobre què fa que una activitat neural sigui una representació i sobre què es representa.

En la conferència d’aquest any participaran algunes de les persones investigadores més importants de l’àmbit de la neurociència, les quals han dedicat projectes i articles al concepte de la representació neural. Amb visions diferents sobre el tema, aportaran coneixements valuosos i generaran un debat interessant entre els i les ponents i el públic assistent.

Oscar Vilarroya

Director de recerca del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Barcelona, Espanya.

Com s’ho fa una neurona per saber que una altra neurona vol dir-li que davant hi ha una poma i no una taronja? Quin és el llenguatge que utilitzen les neurones per parlar entre elles sobre aquestes coses?

Aquestes qüestions estan encara per resoldre i fer-ho és imprescindible per saber com funciona el cervell.

En parlarem el 15 i 16 de setembre d’enguany al Museu de Ciències Naturals de Barcelona a la Nat Conference, on neurocientífics i neurocientífiques internacionals que estan a l’avantguarda de la investigació sobre el cervell ens explicaran la seva visió particular sobre aquestes qüestions i les debatran entre ells i amb l’audiència. Us hi esperem!