El llenguatge de les neurones15 i 16 de setembre de 2023, Barcelona

György Buzsáki
Tornar

György BuzsákiPonent

Professor Biggs de neurociència a la Universitat de Nova York, Estats Units.

Buzsáki se situa en el top 0,1 % dels especialistes en neurociència més citats. És membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, membre de l’Acadèmia Europea i membre de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria. El professor Buzsáki forma part dels equips editorials de diverses publicacions importants dedicades a la neurociència, entre les quals destaquen Science i Neuron. Va guanyar, juntament amb un altre col·lega, el Premi Brain el 2011 i també ha rebut el premi Ralph W. Gerard, la distinció més important que atorga la Societat de Neurociència dels Estats Units (2020); el Premi Goldman-Rakic (2021); la Medalla Ariëns Kappers, atorgada per l’Acadèmia Reial de les Ciències i les Arts dels Països Baixos (2014), i el Premi Krieg Cortical Discoverer, atorgat per l’Associació Americana d’Anatomistes (2001).

El professor Buzsáki ha publicat els llibres Rhythms of the Brain (Oxford University Press, 2006) i The Brain from Inside Out (Oxford University Press, 2019).

Pel que fa als assoliments científics, el professor Buzsáki ha descobert que les ones cerebrals s’organitzen de manera jeràrquica i ha proposat que el patró d’aquestes ones deriva d’una sintaxi cerebral, és a dir, que hi ha una base fisiològica per a les operacions cognitives. La seva recerca ha fet canviar la manera d’entendre la informació que es codifica en un cervell sa i la que es codifica en un cervell malalt, com ara en el cas d’epilèpsies i malalties psiquiàtriques. La proposta més destacada del professor Buzsáki és el model de consolidació de la memòria en dues fases, en què les ones i oscil·lacions punxegudes que es generen a l’hipocamp són el mecanisme per a transferir informació de l’hipocamp al neocòrtex. Diversos laboratoris d’arreu del món han adoptat aquesta teoria i l’han ratificat, tant amb proves fetes amb animals de laboratori com amb persones. Amb els anys, els patrons oscil·lants s’han convertit en un biomarcador que permet mesurar les experiències cognitives. Les ones de l’hipocamp, juntament amb altres patrons que ha identificat el laboratori del professor Buzsáki, han començat a tenir un paper rellevant en la recerca clínica i han contribuït a diagnosticar malalties i a descobrir noves medecines.

Divendres15setembre

9:15 - 10:00

Representació neural

Què coneixen les neurones?

Dissabte16setembre

9:30 - 11:00

El llenguatge de les neurones

Intervencions breus dels ponents