El llenguatge de les neurones15 i 16 de setembre de 2023, Barcelona

Martin Fischer
Tornar

Martin FischerPonent

Professor de la Universitat de Potsdam, Alemanya.

Després d’obtenir el títol de grau en psicologia a l’Escola Tècnica Superior Renano-westfaliana d’Aquisgrà, a Alemanya, el professor Fischer va treballar a Massachusetts, als Estats Units, entre 1991 i 1996. Va dedicar el doctorat a estudiar els moviments oculars i corporals, i els efectes que tenen en l’atenció espacial. Després, va desenvolupar la recerca de postdoctorat durant tres anys a la Universitat Ludwig Maximilian de Munic, a Alemanya, i, aleshores, es va traslladar a la Universitat de Dundee, a Escòcia, on va treballar durant dotze anys investigant sobre diversos temes interdisciplinaris, com ara la recepció de la poesia, els robots humanoides i la cognició numèrica. El 2011 va ser nomenat catedràtic de Ciències Cognitives de la Universitat de Potsdam. Ara centra la seva recerca en la cognició corporitzada.


Les activitats que duem a terme cada dia, de manera quotidiana, donen forma a les connexions del nostre cervell. Obtenim significat i sentit dels objectes i els símbols, i els n’assignem. Un exemple molt interessant són els símbols numèrics que fan referència a conjunts arbitraris d’objectes. Aquestes quantitats petites o grans no simbòliques activen els dos hemisferis del cervell de maneres diferents i generen associacions espacials sistemàtiques de símbols numèrics.

Exposaré proves sobre aquesta associació i la importància que té en l’aritmètica mental. Entenem que el mecanisme d’associacions espacials és inherent a la creació de significat i sentit per als símbols, i que, per tant, la cognició és fonamentada, corporitzada i situada.

Referències

Felisatti, A.; Laubrock, J.; Shaki, S.; Fischer, M. H. (2020). «A biological foundation for spatial–numerical associations: The brain’s asymmetric frequency tuning». Annals of the New York Academy of Sciences, 1477, 44-53. DOI: 10.1111/nyas.14418.

Fischer, M. H.; Shaki, S. (2018). «Number concepts: abstract and embodied». Philosophical Transactions of the Royal Society B, 373, 20170125. Disponible en línia a: http://dx.doi.org/10.1098/rstb.2017.0125.

Divendres15setembre

12:00 - 12:45

Representació neural

La natura corporal del coneixement: dels nombres a les neurones

Dissabte16setembre

9:30 - 11:00

El llenguatge de les neurones

Intervencions breus dels ponents